Photo of author
Udgivet:
Opdateret:

Vi er finansieret af reklamer - Nogle af vores links er annoncørlinks og betragtes som reklamer.

Hvad er 5G?

Der findes forskellige udgaver af mobilnetværk. I takt med at flere og flere forbrugere ønsker et stærkt og hurtigt netværk, er der brug for kraftfulde internetforbindelser, som kan klare, at mange mennesker er koblet op på samme tid.

5G er det nye mobilnetværk, der er en nyskabelse og en videreudvikling af det eksisterende 4G netværk.

Herunder kan du læse mere om, hvad 5G netværket er, og hvordan det kommer til at få betydning for dig som forbruger.

Lær mere om, hvad 5G netværk er i stand til

Vores dataforbrug har været stødt stigende de seneste år. Der udvikles konstant ny teknologi, der udvider vores anvendelsesmuligheder med digitale enheder som tablets og Smartphones. Når databehovet stiger, er mobilnetværket nødt til at følge med.

Tidligere brugte vi 2G og 3G netværk. Disse er mindre kraftfulde og er ikke i stand til at kunne håndtere store datamængder ad gangen. Siden da er 4G netværket kommet til, der havde til formål at sikre, at vi alle kunne få en god oplevelse, når vi bruger data på vores mobiler.

Når behovene konstant forandrer sig, er den teknologiske udvikling nødt til at følge med. Derfor er 5G netværket kommet til som 5. generation af trådløst internet, der giver lynhurtige hastigheder og stor stabilitet for alle forbrugere.

Indenfor mobilteknologien anvendes begrebet om ”responstid” til at fastlægge, hvor effektivt et netværk er, fra du udfører en handling, til du får respons på den på din digitale enhed.

Med 5G forventes det, at responstiderne indenfor få år vil blive så korte, at du f.eks. kan spille et hvilket som helst spil på nettet, uanset hvor du befinder dig i Danmark, og uanset hvor meget data spillet kræver.

Hvad er 5G netværks betydning i forhold til sundhed?

Lanceringen af det nye netværk har delte meninger i samfundet. Det er blevet udskældt for at medføre en sundhedsrisiko med hensyn til stråling.

Sundhedsstyrelsen er den øverste myndighed i Danmark, der har ansvaret for at sikre, at vi borgere er i trygge, sikre og sundhedsvenlige omgivelser til daglig. Det er Sundhedsstyrelsens vurdering, at der ikke er grund til at være bekymret for vores generelle sundhed med det nye netværk i landet.

Der findes nogle helt fastlagte grænseværdier for, hvor meget stråling mobilantenner må udsende. Grænseværdierne er udarbejdet i tæt samarbejde mellem Verdenssundhedsorganisationen WHO samt EU.  

De danske teleselskaber er pålagt at følge disse regler omkring grænseværdier, når de køber sig ind på mobilantenner.

Energistyrelsen fører løbende tilsyn med teleselskaberne og deres brug af netværk og mobilantenner, så du som forbruger kan være tryg og sikker, når du bruger data og vil have internet med de hurtigste hastigheder.